Oefentherapie Mensendieck Michèle Wilson

Logo Slogan
 
Michèle Wilson Tel 078-642 6108 / 06-28 95 55 95 michele@wilsonmensendieck.nl Ook bereikbaar via het contactformulier.

Welkom!

Van harte welkom op de informatiepagina's van de praktijk Oefentherapie Mensendieck Michèle Wilson! Fijn dat u deze pagina heeft gevonden, want wellicht heeft u pijn of andere klachten die mogelijk (mede) door uw lichaamshouding of dagelijkse handelingen worden veroorzaakt. Dan zal het u verheugen dat oefentherapie Mensendieck in veel gevallen kan helpen uw klachten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Of u wilt gewoon eens weten wat "Mensendieck" nu precies inhoudt. Ook dan bent u hier aan het juiste adres!

Allereerst wil ik mezelf kort voorstellen. Mijn naam is Michèle Wilson en ik ben allround oefentherapeut volgens de methode Mensendieck met als bijkomende specialisaties de behandeling van en ondersteuning bij chronische pijn, slaapproblemen, problemen in het bekken(bodem)gebied en specifieke uitdagingen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap.

Sinds 2006 is mijn praktijk gevestigd in Papendrecht, sinds 2012 in het gezondheids- centrum De Zorgmolen. Dit is een modern centrum dat ook voor minder mobiele personen goed toegankelijk is en een hele reeks verschillende zorgverleners onder een dak huisvest. Hierdoor kunnen wij u optimaal tot dienst zijn.

De meeste mensen die ik in behandeling heb komen uit Papendrecht en de ruime omgeving, grofweg de driehoek Alblasserdam - Sliedrecht - Dordrecht, al komt een enkeling ook van verder. In mijn behandelingen staat u als mens centraal en wij werken dan ook samen, door middel van op uw situatie afgestemde oefeningen, toe naar het bereiken van het behandeldoel: klachtenvermindering en/of houdingsverbetering. Dit alles in een aangename en vriendelijke sfeer.

Ik ben ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). Ook ben ik actief in het Netwerk Chronische pijn, een landelijk samenwerkingsverband van oefentherapeuten die volgens de nieuwste medische inzichten helpen bij het leren omgaan met chronische pijn. Tot slot maak ik deel uit van het Oncologie Netwerk Papendrecht, dat zich specialiseert in het multidisciplinair ondersteunen van mensen met kanker.

Kwaliteitsregister VvOCM
NCP SlaapSlim
Artrose SlaapOefentherapie
ONWP

Bij- en nascholing gevolgd in de afgelopen 5 jaar

2018 - Oncologie voor oefentherapeuten Netwerk Chronische Pijn - HAN VDO
2018 - Symposium Rode vlaggen bij ouderen met loopstoornissen - SCEM
2018 - Kinderorthopediecongres Scoliose en heup- en bekkenklachten - SCEM
2018 - Lezingduo State of Artrose - VvOCM

2017 - Training Starten met de valanalyse - VeiligheidNL
2017 - SlaapSlim - SlaapSlim
2017 - Basisdag Duizeligheid - Duizeligheidnetwerk Gelre Ziekenhuizen
2017 - Kinderorthopediecongres Pijn - SCEM
2017 - Pijnanalyse, Spirit2Move

2016 - Slaaplessen bij kinderen - Slaapoefentherapie Francis de Haan
2016 - Congres Chronische Pijn: behandeling en nieuwe inzichten - St. Happy Motion
2016 - Congres Slaapproblemen en -stoornissen bij jongeren - Medilex
2016 - Symposium Hoe werk jij met chronische pijn - St. Landelijk Netwerk Chronische Pijn
2016 - Gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn & vermoeidheid, NPi
2016 - Explain Pain NOI - Spirit2Move

2015 - ACT bij Chronische Pijn - Adelante Academie
2015 - Slaaplessen bij Chronische Pijn - Slaapoefentherapie Francis de Haan
2015 - Mindfulness approach bij Chronische Pijn - Functionele Training Baarn Barbara Doeleman
2015 - Functionele bewegingsketens van de arm - InterFysiek

2014 - Oncologie in de 1e lijn - Stichting KOEL
2014 - Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief - NPi
2014 - Ganganalyse en looptraining - ProEducation
2014 - Coccygodinie - Cecile Röst & Meine Veldman
2014 - Basisscholing Netwerk Chronische Pijn - Spirit2Move

2013 - Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap - Cecile Röst
2013 - Evidence based oefentherapie: Brein & stemming - Onno Meijer


Oefentherapie t.b.v. houdings- en bewegingsgerelateerde klachten

Houdingen

Wat is het

Oefentherapie Mensendieck is voor iedereen die beter wil bewegen en meer energie wil hebben. Voor iedereen vanaf ca. 10 jaar, kinderen, jongeren, mannen en vrouwen.

Door inzicht, oefenen en uitproberen in het dagelijks leven leer je zelf meer invloed op je klachten te krijgen.

Gezond en beter bewegen en goed slapen kun je leren!

De oefentherapeut helpt u met

Meer invloed krijgen op fysieke klachten:

 • Houdingsproblemen bij kinderen, jongeren en volwassenen
 • rug, bekken en heupklachten
 • arm-, nek-, schouderpijn (KANS of CANS)
 • ademhalingsklachten, hyperventilatieklachten
 • spanningshoofdpijn
 • incontinentieklachten (urineverlies)
 • rug- en/of bekkenklachten tijdens de zwangerschap
 • chronische aandoeningen (chronische whiplash, artrose, fibromyalgie)
 • orthopedische aandoeningen (artrose, osteoporose, scoliose)
 • uitstralende zenuwpijn van hernia, ischias, stenose
 • slaapproblemen (insomnia en hypersomnia), moeite met in slaap vallen of met doorslapen
 • (draai)duizeligheid, evenwichtsproblemen
 • vermoeidheid bij chronische pijn en bij kanker

U kunt met en zonder verwijzing van een arts terecht!

Specialisaties

 • begeleiding bij chronische pijn & vermoeidheid
 • begeleiding bij vermoeidheid bij kanker
 • slaapoefentherapie
 • evenwichtsproblemen en duizeligheid
 • houdings- en bewegingsproblematiek
 • zwangerschapsbegeleiding

Oefeningen

Hoe ziet de behandeling eruit

U bent verwezen door uw huisarts, specialist, bedrijfsarts of u komt op eigen initiatief naar mijn praktijk voor oefentherapie (Cesar/Mensendieck). De eerste stap is u aan te melden en een afspraak te maken, telefonisch, via e-mail of door het invullen van het contactformulier op de website. Er wordt een eerste afspraak gemaakt en besproken wat u mee moet nemen, o.a. een legitimatiebewijs, het pasje van de zorgverzekering en de eventuele verwijsbrief.

 • Intake: U krijgt de eerste keer een intake om de klachten te bespreken en wat voor invloed de klachten hebben op uw dagelijkse activiteiten/leven. Na de intake volgt een onderzoek en er wordt gekeken naar het hele lichaam, uw voorkeurs- bewegingen, de ademhaling. Welke houding en/of bewegingen problemen geven. In combinatie met uw hulpvraag, wordt er een behandelplan gemaakt. Daarna zal er al een aantal oefeningen en of adviezen worden meegegeven zodat u al kunt starten met de behandeling.
 • Vragenlijsten: U zult 1 of meerder vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
 • Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste of het tweede consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u samen verwacht de problemen te kunnen oplossen.
 • De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te bewegen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw (beweeg)probleem of wordt u geholpen met begrijpen hoe het pijnsysteem werkt, ergonomie, dagindeling waarin evenwicht in wat u doet en wat u aankunt. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen. De behandeling bestaat uit houding- en bewegingsadviezen welke ondersteund worden door oefeningen zoals het verbeteren van beweeglijkheid, spierkracht, coördinatie, stabilisatie, ontspanning en ademhaling.
 • Eindrapportage naar uw huisarts of specialist.

De therapie vraagt een actieve deelname en het geleerde wordt toegepast tijdens uw dagelijkse activiteiten. Oefeningen zijn in het begin belangrijk om te zien, te voelen, in te trainen om daarna te kunnen toepassen tijdens uw dagelijkse activiteiten. De oefentherapeut kijkt verder dan de klacht zelf, we analyseren het bewegingsgedrag en brengen zo de oorzaak van de klacht in kaart. Samen zoeken we naar een langdurige oplossing en dat maakt de kans op herhaling van de klacht zo klein mogelijk is. Mocht de klacht weer opspelen dan weet u in de toekomst wat u er aan kan doen!

Na de behandeling

Beweegt u beter
Voel u zich fitter
Kunt u voor u belangrijke activiteiten weer (beter) uitvoeren.

Wat neemt u mee?

 • Een verwijsbrief is gebruikelijk maar niet noodzakelijk
 • Uw zorgverzekeringspasje
 • Uw identiteitsbewijs of rijbewijs

Links naar meer informatie

Informatie over de behandelingen, zie www.vvocm.nl


Slaapcoaching

Slaapcoaching

Slaap - van levensbelang maar niet vanzelfsprekend!

Wat is het

Een goede nachtrust is een van de meest fundamentele behoeften van de mens. Maar we leven in drukke tijden dus schiet de slaap er vaak bij in. Ook andere factoren als een overactieve blaas, overgangsklachten of gewoonweg blijven malen van gedachten kunnen bijdragen tot onvoldoende of kwalitatief ondermaatse slaap. Als dit af en toe gebeurt is er nog geen reden tot zorg, maar een structureel slaaptekort zorgt voor futloosheid overdag, gezondheidsproblemen en in sommige gevallen ook gevaarlijke situaties (denk aan autorijden, bedienen van machines, etc.). Op den duur brengen slaapproblemen ook emoties met zich mee, zoals angst, verdriet en boosheid. Je vraagt je af: hoe moet ik ermee omgaan? Waar doe ik goed aan? Zal ik ooit weer beter slapen? Het is dan zaak om actie te ondernemen.

Gelukkig is er de slaapcoach! Heeft u slaapproblemen? Dan kan slaaptherapie u in de meeste gevallen verder helpen. Oefentherapie Mensendieck Michèle Wilson biedt u structurele oplossingen voor het verbeteren van de nachtrust, waardoor u weer energiek aan uw dag kunt beginnen.

De slaapoefentherapeut/slaapcoach helpt u met

 • Moeite met inslapen
 • Regelmatig wakker worden uit de slaap
 • Moeite om 's nachts weer in te slapen na het wakker worden
 • Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
 • Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
 • Overmatige slaperigheid en moeheid overdag

Hoe ziet de behandeling eruit

Uw slaapcoach gaat samen met jou aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken met praktische tips en oefeningen.

De individuele behandeling is gericht op het verbeteren van je slaap. Samen met uw slaapcoach werkt u aan het bereiken van uw doel en kiest u welke van de onderstaande tools u nodig hebt voor een gezond slaappatroon. U krijgt ook gratis toegang tot een website met ondersteunende ontspanningsoefeningen, opdrachten en tips!

 • Intake: U krijgt de eerste keer een intake waarbij uw persoonlijke verstoorde slaappatroon en de verbanden met uw klachten helder wordt gemaakt en u krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt.
 • Vragenlijsten: U zult 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
 • Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u samen verwacht de problemen te kunnen oplossen.
 • De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. Je zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neem je met de therapeut tips door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem of word je geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiëne, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijg je praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen en leer je bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.
 • Eindrapportage naar uw huisarts of specialist.

 • Balans als basis
  Samen met uw slaapcoach ga je op zoek naar een evenwichtige leefsituatie, waarin belastingen (stress, zorgen, spanningen) worden afgewisseld met rust en ontspanning.
 • Rust en relax
  U leert weer rust vinden bij uzelf door ontspanningsmethoden. De oefeningen zijn zeer divers, zodat er altijd een geschikte methode voor u is. De oefeningen zijn online beschikbaar met uw persoonlijke inlogcode, waardoor het thuis oefenen nu nog makkelijker is!
 • Gezond leven
  Lichaamsbeweging, goede voeding, weinig stress en voldoende ontspanning zijn van levensbelang en essentieel voor een gezonde slaap. Uw slaapcoach ondersteunt u bij het maken en naleven van een persoonlijk 'leefplan'.
 • Grip op gedachten
  Piekergedachten kunnen je slaap verstoren. Met oefeningen als de 'gedachtenstop' of 'Think Positive' krijgt u weer controle over je gedachten.
 • Ritme en regels
  U krijgt inzicht in alle do's en dont's rondom slaap. Indien wenselijk stelt uw slaapcoach ook een slaapschema voor u op om de slaap optimaal te reguleren.

Duur: in overleg met je slaapcoach stel je de behandelduur op. De meesten hebben tussen 7 en 12 behandelingen nodig.

Na de behandeling

 • Hebt u weer grip op uw slaap, voelt u zich energieker, kunt u gedachten beter loslaten en kunt u zo weer alles uit je dag halen!

Wat neemt u mee

 • Een verwijsbrief is gebruikelijk maar niet noodzakelijk
 • Uw zorgverzekeringspasje.
 • Uw identiteitsbewijs of rijbewijs.
 • Een groot badlaken.
 • Uw slaapdagboek mits u dit al heeft.
 • Uw rapportage van het slaapcentrum indien van toepassing.

Links met meer informatie over slaapproblemen en slaapstoornissen

Voor meer informatie over behandeling www.slaapslim.nu

Voor uitgebreide informatie over slaapproblemen en tips en adviezen ter verbetering voor het slapen: www.slaapoefentherapie.nl

Handig om te weten

Tijdens de behandeling wordt niet gewerkt met medicijnen maar wordt puur gewerkt vanuit onderkende oorzaken en de hiervoor uit internationale studies effectief gebleken (be)handelswijzen. Wij kunnen u zelfs begeleiden bij het afbouwen van slaapmedicatie. U krijgt hiervoor de nodige vaardigheden aangedragen om dit vaak lastige proces te laten slagen.

Let wel: slaaptherapie vraagt enige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen, maar in de meeste gevallen zullen wij samen al gauw de eerste successen boeken, wat ervaringsgewijs een goede motivatie is om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Indien u bent doorverwezen, volgt na het beëindigen van de slaaptherapie altijd een eindrapportage naar de verwijzende arts. De behandeling van slaapstoornissen wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.


Hulp bij chronische pijn

Chronische pijn

Wat is het?

U ervaart pijn. Als deze pijn langdurig aanwezig is (meer dan 3 maanden), kan deze een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijkse functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven lijkt over te nemen? De behandeling richt zich niet op pijnvermindering, maar wil de pijn minder leidend maken in het leven.

De oefentherapeut helpt u met

 • fybromyalgie
 • artrose
 • whiplash
 • rugpijn, bekkenpijn, heuppijn
 • nek, schouder, armpijn (KANS)
 • hoofdpijn
 • met niet-complexe problematiek, waarbij de vraagstelling ligt op het gebied van belasting en belastbaarheid of ergonomie;
 • met complexe problematiek, waarbij sociale en psychische factoren een rol spelen bij het in stand houden van de klachten;
 • met beginnende klachten, ter voorkoming van chroniciteit.

Hoe ziet de behandeling eruit

 • Eerst worden samen met u in kaart gebracht:
  • de oorzaken van uw pijn & vermoeidheid
  • hoe u de pijn & vermoeidheid ervaart en hoe je hiermee omgaat
  • wat de instandhoudende factoren zijn
 • Er volgt indien nodig aanvullend lichamelijk onderzoek
 • Samen met uw oefentherapeut stelt u vervolgens haalbare doelen op. Deze doelen richt zich op het verbeteren van de vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit 'normaal leven en werken' en voor de ander 'beter omgaan met spanningen'
 • U leert tijdig bewust worden en herkennen van eigen lichaamssignalen
 • U wordt u bewust van uw eigen mogelijkheden
 • U leert wat u zelf kunt veranderen om beter te worden
 • Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert
 • U leert balans te brengen in uw bewegingspatroon of activiteitenniveau
 • Na drie maanden worden de resultaten met u besproken, vindt overleg plaats met uw verwijzer en wordt uw behandeling zo nodig aangepast
 • De behandeling wordt afgerond als u de behandeldoelen heeft behaald of, indien aan de orde, kan instromen in het 'poliklinische revalidatie traject voor de chronische pijnpatiënt'

Na de behandeling

 • Hebt u opnieuw vertrouwen gekregen in uw eigen lichaam
 • U heeft uw dagelijkse activiteiten weer opgepakt, zoals werk, sport en bezigheden met familie en vrienden
 • Hebt u balans in wat u doet en wat u aankunt
 • Bepaalt u weer -en niet uw pijn- uw leven

Wat neemt u mee?

 • Een verwijsbrief is gebruikelijk maar niet noodzakelijk
 • Uw zorgverzekeringspasje
 • Uw identiteitsbewijs of rijbewijs
 • Een groot badlaken
 • Uw rapportage van de revalidatiearts indien van toepassing

Links naar meer informatie over chronische pijn

Tekst en filmpje met uitleg over behandelprotocol chronische pijn door speciaal geschoolde oefentherapeuten: www.netwerkchronischepijn.nl

Filmpje Behandeling chronische pijn

Website van patiëntenorganisatie: http://www.pijnpatientennaar1stem.nl/.


Duizeligheid en evenwichtsstoornissen

Behandeling duizeligheid en evenwichtsstoornissen

Wat is het?

Duizeligheid en evenwichtsklachten komen relatief veel voor. Helaas is er niet veel over bekend en meestal wordt u geadviseerd ermee te leren leven. Toch zijn de meeste duizeligheids- of evenwichtsklachten goed te verhelpen of sterk te verminderen.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid:

 • Draaiduizeligheid. Het gevoel dat de wereld om je heen draait of dat je zelf draait.
 • Licht en zweverig gevoel.
 • Bewegingsonzekerheid, onvast in de benen.

Bij 50% van de duizeligheid patiënten is er een probleem van het binnenoor. Wanneer één evenwichtsorgaan niet goed functioneert zal er duizeligheid en evenwichts/balansstoornissen optreden. Wanneer beide evenwichtsorganen aangedaan zijn zal je evenwicht/balansstoornissen ervaren, maar geen duizeligheid. Duizeligheid kan ook optreden bij bijvoorbeeld hyperventilatie, migraine, lage bloeddruk

De oefentherapeut helpt u met

 • BPPD - Benigne Paroxismale Positie afhankelijke Draaiduizeligheid
 • Ménière
 • restklachten na een neuritis vestibularis (ontsteking aan de evenwichtszenuw)
 • verminderde functie van het labyrint.
 • Begrijpen waar uw duizeligheidsklachten vandaan komen
 • De duizeligheid wegnemen of verminderen
 • Adviezen & oefeningen wat u er zelf aan kunt doen
 • Indien van toepassing: spierkracht en conditie verbeteren
 • Vertrouwen krijgen in bewegen
 • Indien niet behandelbaar door oefentherapeut adviseren contact op te nemen met uw arts voor een andere behandeling

Hoe ziet de behandeling eruit

In de eerste behandeling van een uur, kunt u een intake verwachten, een onderzoek, uitleg wat er aan de hand is en wat u er zelf aan kan doen. Als er sprake is van BPPD volgt de behandeling met de bevrijdingsmanoeuvre (Epley). Vaak is na de eerste behandeling al een sterke klachtenvermindering te ervaren. U krijgt oefeningen mee naar huis om de duizeligheid verder weg te oefenen. Na 14 dagen volgt een tweede consult

Door een behandeling met specifieke oefeningen krijgt u controle op uw evenwicht en dagelijkse activiteiten en werk beter kunnen volbrengen. De behandeling bestaat uit 6 tot 10 consulten waarin u met oefeningen uw klachten opwekt. Zo traint en leert u het brein het evenwicht te herstellen door de andere structuren die een rol spelen bij het evenwicht (de ogen, de hersenstam, de hersenen, het houdingsgevoel) beter met elkaar te laten samenwerken in de zogenaamde vestibulaire habituatietraining.

Na de behandeling

 • Kunt u weer bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed en in/uit bed komen.
 • Kunt uw weer met vertrouwen lopen binnenshuis en buitenshuis

Links naar meer informatie

Tekst met uitleg over duizeligheid van het 'Duizeligheidscentrum Apeldoorn', klik hier

Filmpje met uitleg over de werking van ons evenwichtsorgaan: klik hier

Filmpje met uitleg over BPPD: klik hier

Filmpje over de repositioneringsmanoeuvre van Epley: klik hier

Informatie over valpreventie: www.veiligheid.nl


Het principe van oefentherapie Mensendieck

De grondlegster van oefentherapie Mensendieck is Bess Mensendieck (1864-1957). De door haar ontwikkelde bewegingsleer is gebaseerd op de stelling dat geestelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van het lichamelijke en dat iedereen in belangrijke mate zelf kan bijdragen tot een gezond lichaam door op een functionele manier te oefenen. Geen geïsoleerde spieroefeningen, maar bewust en totaal bewegen vormen de basis van deze methode.

De opleiding tot oefentherapeut Mensendieck bestaat al sinds 1925.

Al sinds het begin stonden en staan veel prominente artsen en wetenschappers achter haar systeem. Dit grote draagvlak en de hieruit voortkomende actieve discussies over de verschillende elementen van deze methodiek uiten zich in een continue verderontwikkeling van het vakgebied, de manier van behandelen en het palet aan klachten dat effectief kan worden aangepakt.

De moderne oefentherapeut Mensendieck laat zich dan ook regelmatig bijscholen en is actief in de werkgroepen van zijn/haar specialisaties.

Infographic
Praktijkregels

Zoals bij iedere gezondheidsbevorderende behandeling is het ook bij oefentherapie Mensendieck van voordeel als patiënt/cliënt en oefentherapeut zich samen op aangename wijze kunnen concentreren op het bereiken van het gewenste doel.
Daarom is het belangrijk om een aantal zaken duidelijk met elkaar af te spreken, zodat men weet wat men van de ander kan en mag verwachten.
Hieronder volgen derhalve enkele praktijkregels.

Uw zorgverzekering en oefentherapie Mensendieck in 2019

 • U bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van het max. aantal behandelingen wat door uw zorgverzekering wordt vergoed. Let daarbij op dat bij veel verzekeringen behandelingen fysiotherapie van hetzelfde budget af gaan. Dus indien u al eerder in het jaar 2019 fysiotherapiebehandelingen heeft gehad, dan blijft er minder vergoeding over voor oefentherapie Mensendieck.
 • Informeer daarom bij aanvang van oefentherapie Mensendieck bij uw zorgverzekeraar hoeveel behandelingen u (nog) vergoed krijgt.
 • Bent u aanvullend verzekerd voor oefentherapie Mensendieck, dan declareer ik direct bij uw zorgverzekeraar.
 • Indien u niet (voldoende) aanvullend verzekerd bent, ontvangt u ieder maand een nota. Betaal deze binnen 14 dagen s.v.p. aan mij (zie de betalingsvoorwaarden).

Wetenswaardigheden

 • Een behandeling duurt 30 minuten
 • U kunt plaats nemen in de wachtruimte. Ik haal u hier dan op.
 • Neem iedere keer een badlaken mee om op te liggen/ zitten.
 • Tijdens de therapie oefent u in ondergoed of in gemakkelijk zittende, nauwsluitende kleding, zodat u en ik uw houding en bewegingen goed kunnen zien.
 • Bij aanvang van de therapie krijgt u van mij een schrift. Neem telkens uw schrift mee zodat ik de oefeningen er in op kan schrijven.
 • Indien u het niet eens bent met de behandeling of aanpak, bespreek dit dan met mij zodat ik de behandeling in samenspraak met u kan bijstellen.
 • Behandelingen oefentherapie Mensendieck zijn niet vrijblijvend. Ze vergen inspanning van de kant van de therapeut, maar zeker ook van u als patiënt/cliënt!
 • U kunt oefenmateriaal te leen mee krijgen. Lever deze aan het eind van de behandelperiode weer in bij mij. Indien u het materiaal wilt houden of dit niet op tijd inlevert, ontvangt u van mij een nota. Ik kan indien gewenst, artikelen als oefenmateriaal en kussens voor u bestellen.

Bent u verhinderd?

 • Wanneer u niet verschijnt op de afgesproken tijd of afzegt minder dan 24 uur voor de afgesproken tijd, wordt 75% van het behandeltarief (passantentarief) bij u zelf in rekening gebracht als "nota niet nagekomen afspraak".

  Dit bedrag dient door uzelf betaald te worden. De zorgverzekering vergoedt dit niet.

  Afzegging van een behandelafspraak op maandag dient de vrijdag daaraan voorafgaand, uiterlijk om 17.00 uur te zijn geschied.

  Dit geldt dus helaas ook wanneer u ziek bent, onverwachts moet werken, voor controle of behandeling in het ziekenhuis moet zijn, in de file staat etc.   Er is immers voor u een behandelmoment gereserveerd en op korte termijn is het meestal niet mogelijk om een andere (betalende) patiënt hierop in te plannen.

Indien u in de praktijk van Michèle Wilson onder behandeling komt, dan bent u gebonden aan deze praktijkregel en betalingsvoorwaarden.

Tot slot

Als u baat heeft gehad bij de behandeling die u in mijn praktijk heeft ontvangen, stel ik het uiteraard zeer op prijs als u dit gegeven bij gelegenheid met familie, vrienden of kennissen deelt.

Indien u tips heeft hoe ik de dienstverlening kan verbeteren of bent u onverhoopt niet tevreden met de geleverde diensten, hoor ik dit ook graag van u. Ik ga dan mijn uiterste best doen om met u tot een oplossing naar ieders tevredenheid te komen.

Bent u hierna nog van mening dat wij er samen niet uitkomen, kunt u overwegen gebruik te maken van de Klachtenregeling Paramedici.

Tarieven

Hieronder vindt u een overzicht van de tarieven voor geleverde diensten, informatie over vergoeding door verzekeringen en de betalingsvoorwaarden als vastgelegd door de beroepsvereniging VvOCM.

Tarieven

PRESTATIEBESCHRIJVING PRIJS (€)
Behandeling in de praktijk (30 minuten) 33,00
Behandeling aan huis (30 minuten) 48,00
Screening (indien niet verwezen door arts) (15 minuten) 16,50
Intake en onderzoek na screening (30 minuten) 33,00
Intake en onderzoek na verwijzing (45 minuten) 48,00
Intake en onderzoek na verwijzing aan huis (45 minuten) 60,00
Eenmalig oefentherapeutisch onderzoek + rapportage aan huisarts 53,00
Verslaglegging aan derden (bijvoorbeeld bij letselschade) 55,00
Korte verslaglegging aan derden 15,00
Telefonisch consult (10 min) 11,00
Niet nagekomen afspraak in praktijk (75% van behandeltarief) 24,75
Niet nagekomen afspraak aan huis (75% van behandeltarief) 36,00

*Deze prijzen gelden indien u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd bent voor oefentherapie Mensendieck. U ontvangt dan een factuur.

In alle andere gevallen gelden de tarieven die met uw zorgverzekeraar contractueel zijn vastgelegd. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.

Indien van toepassing worden declaraties direct met de betreffende zorgverzekeraar afgehandeld.

Ingangsdatum prijslijst: 1 januari 2019.

De tarieven zijn BTW vrijgesteld.

VvOCM
BETALINGSVOORWAARDEN VvOCM
(Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck)

Op de betaling van facturen voor behandelingen gegeven door een oefentherapeut Cesar/Mensendieck of haar/zijn waarnemer zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

1. De patiënt/cliënt is betaling van het factuurbedrag verschuldigd voor iedere behandeling oefentherapie Cesar/Mensendieck.

2. Wanneer de patiënt/cliënt niet verschijnt op de afgesproken tijd of afzegt minder dan 24 uur voor de afgesproken tijd, heeft de oefentherapeut Cesar/Mensendieck het recht het wettelijk vastgesteld verzuimtarief in rekening te brengen.
Het verzuimtarief bedraagt 75% van het behandeltarief (passantentarief). Dit bedrag dient door de patiënt/cliënt zelf betaald te worden. De verzekering vergoedt dit niet. Afzegging van een behandelingsafspraak op maandag dient de vrijdag daaraan voorafgaand, uiterlijk om 17.00 uur, te zijn geschied.

3. Betaling dient binnen 14 dagen na factuurdatum te geschieden aan de oefentherapeut Cesar/Mensendieck bij wie de patiënt/cliënt onder behandeling is/was, tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.

4. Bij overschrijding van de betalingstermijn is de patiënt/cliënt van rechtswege in verzuim. Met ingang van de dag waarop de voor betaling gestelde termijn zal zijn verstreken is de patiënt/cliënt de wettelijke rente over het openstaande bedrag verschuldigd tot de datum van algehele voldoening. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck is eveneens gerechtigd extra administratiekosten in rekening te brengen, zonder dat enige ingebrekestelling is vereist, een en ander onverminderd de verdere rechten welke de oefentherapeut Cesar/Mensendieck heeft.

5. Alle kosten, ontstaan ten gevolge van gerechtelijke en/of buitengerechtelijke incassering van de vordering, zijn voor rekening van de patiënt/cliënt. De buitengerechtelijke kosten zijn vastgesteld op tenminste 15% van het te vorderen bedrag.

6. Indien de patiënt of cliënt aangaande het gedeclareerde bedrag bezwaren maakt, moet de patiënt of cliënt dit uiterlijk 14 dagen na ontvangst van de rekening doen, zulks door een gemotiveerde schriftelijke kennisgeving aan de declarant, bij gebreke waarvan de declaratie als tussenpartijen vaststaand en juist wordt aangemerkt. Het aantekenen van bezwaar verlengt de onder punt 5 genoemde termijn niet.

7. Tenzij uitdrukkelijk het tegendeel wordt bewezen wordt, zijn terzake van de juistheid van hetgeen de patiënt en/of de cliënt aan de oefentherapeut Cesar/Mensendieck verschuldigd is, de administratieve gegevens van de oefentherapie Cesar/Mensendieck van beslissende aard.

8. Op alle geschillen die verband houden met overeenkomsten tussen patiënt/cliënt en oefentherapeut Cesar/Mensendieck, waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, is het Nederlands recht van toepassing en zij worden beslecht door de competente rechter. `

Verzekeringen

Hoe zit het met de verzekering?

Sinds 1 juli 2008 heeft u, voor de meeste zorgverzekeraars, geen verwijskaart van uw huisarts meer nodig en kunt u rechtstreeks een afspraak met de oefentherapeut maken. Raadpleeg uw zorgverzekeraar of deze zogenaamde Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO) in uw polis is opgenomen.

De vergoeding van oefentherapeutische behandeling hangt af van uw leeftijd. In het kort:

Bent u 18 jaar of ouder, krijgt u, mits u een chronische indicatie heeft, vanaf de 21e behandeling 100% vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening, tenzij u aanvullend verzekerd bent. Zonder chronische indicatie is het aantal behandelingen dat wordt vergoed uit de aanvullende verzekering afhankelijk van het door u gekozen pakket. Weet u niet of u een chronische indicatie heeft, informeer dan vooraf bij uw oefentherapeut.

Kinderen en jong volwassenen tot 18 jaar met een chronische indicatie krijgen de behandelingen 100% vergoed uit de basisverzekering. Voor patiënten onder de 18 jaar zonder chronische indicatie worden 18 behandelingen vergoed uit de basisverzekering en daarna, indien nodig, vanuit de aanvullende verzekering, waarbij het aantal behandelingen dat vergoed wordt wederom afhankelijk is van het gekozen pakket.

Voor meer informatie over de exacte dekking per zorgverzekeraar, zie de site van de beroepsvereniging VvOCM.

Omdat ik met alle zorgverzekeraars een contract heb, hoeft u de behandelingen die binnen de dekking vallen niet eerst zelf voor te schieten, maar handel ik de betaling direct af met uw zorgverzekeraar.

Belangrijk: controleert u voor de zekerheid wel de polis van uw verzekering, u bent namelijk zelf verantwoordelijk voor betaling als de verzekering niet toereikend is!

Praktijkinfo

OPENINGSTIJDEN
maandag09:00 uur tot 21:00 uur
woensdag10:30 uur tot 18:00 uur
vrijdag09:00 uur tot 18:00 uur

Alle behandelingen gaan op afspraak.
Indien noodzakelijk kunt u aan huis behandeld worden.
Het gehele gezondheidscentrum is goed toegankelijk voor personen
met verminderde mobiliteit. Er is een lift aanwezig.


Contact

Klik of tap hier om via de site een bericht achter te laten.


De praktijk is elke werkdag telefonisch bereikbaar via 078-6426108.
Als de telefoon niet wordt opgenomen (bijvoorbeeld omdat er net een
behandeling bezig is), kunt u een bericht inspreken en wordt u
dezelfde of de volgende dag teruggebeld.
U kunt ook een email sturen naar michele@wilsonmensendieck.nl

Navigeer erheen Navigeer erheen

PRAKTIJKGEGEVENS
Naam praktijk Oefentherapie Mensendieck M. Wilson
Naam oefentherapeut Michèle Wilson
Lid van beroepsvereniging VvOCM Ja
Bezoek-/postadres Poldermolen 2
3352 TH   PAPENDRECHT
Telefoonnummers 078-642 6108 / 06-28 95 55 95
Email michele@wilsonmensendieck.nl
Inschrijfnummer
Kwaliteitsregistratie Paramedici
69907033693
www.kwaliteitsregisterparamedici.nl
KvK nummer 24443855
Rekeninggegevens Rekeningnummer: 1029.99.023 Rabobank
T.n.v. Praktijk Oefentherapie Mensendieck
IBAN: NL16 RABO 0102 9990 23
Version 2019.2
Privacy

Als uw oefentherapeut ga ik zorgvuldig met uw gegevens om. Op de registratie van uw gegevens is de "Algemene Verordening Gegevensbescherming" (AVG) van toepassing.

De wijze waarop met uw persoonlijke gegevens wordt omgegaan, vindt u hier.

In de praktijk komt dit neer op het volgende:

Informatieplicht

 • De oefentherapeut heeft de plicht om u duidelijke informatie te geven over uw behandeling. De therapeut zal u informeren, begeleiden en adviseren bij aanvang en tijdens de behandeling. U als patiënt dient daarbij relevante informatie te verstrekken.

Dossier

 • De oefentherapeut houdt een digitaal dossier bij over uw behandeling. U heeft recht op inzage in uw dossier dat conform de wettelijke bepalingen gedurende 15 jaar vanaf het moment van vervaardiging wordt bewaard.
 • Alleen gegevens die te maken hebben met de behandeling worden in het dossier opgeslagen.
 • Indien u meent dat gegevens onjuist zijn vastgelegd kunt u de behandelend oefentherapeut verzoeken deze te wijzigen.

Privacy & geheimhoudingsplicht oefentherapeut

 • Uw privacy zal worden gerespecteerd. Alles wat u met uw oefentherapeut bespreekt zal vertrouwelijk worden afgehandeld. Alleen met uw toestemming mag aan anderen dan bij de behandeling direct betrokkenen informatie worden verstrekt.

Privacy van uw dossier

 • Uw dossier wordt conform de geldende wet- en regelgeving opgeslagen en bewaakt.

Deskundigheid oefentherapeut

 • U mag van uw oefentherapeut een deskundige behandeling verwachten. De therapeut neemt deel aan kwaliteitsbevorderende activiteiten, zoals bij- en nascholing.

Onderzoek

 • Als u er bezwaar tegen heeft dat uw gegevens geanonimiseerd voor wetenschappelijk onderzoek en/of kwaliteitsverbetering worden gebruikt, kunt u dat mededelen aan uw oefentherapeut. Indien van toepassing, vermeldt de therapeut dit in uw dossier.
 • Wanneer het voor het onderzoek van belang is dat gegevens wel tot u persoonlijk herleidbaar zijn, zullen deze pas worden verstrekt aan de onderzoeker wanneer u daarvoor schriftelijk toestemming heeft verleend. Indien van toepassing, vermeldt de therapeut dit in uw dossier.

Klachtenregeling

 • Uw oefentherapeut zal al het mogelijke doen om u de hulp te bieden die u nodig hebt. Een goed onderling contact is daarbij heel belangrijk. Gelukkig zijn de meeste patiënten tevreden over de behandeling die zij krijgen.

  Toch kan er wel eens iets mis gaan. U bent ontevreden over bepaalde zaken en u wilt met dat gevoel van onvrede of uw klacht zelf iets doen.
  Hebt u een klacht of probleem, probeer dit dan eerst te bespreken met uw therapeut. Mogelijk is zij er niet van op de hoogte dat u ontevreden bent of is er sprake van een misverstand. Een gesprek met de zorgverlener kan vaak al leiden tot een oplossing.

  Het kan zijn dat een gesprek geen of niet voldoende oplossing biedt. Of er is een goede reden om geen gesprek aan te willen gaan. Dan kunt u gebruik maken van de klachtenprocedure. De Klachtenen geschillenregeling Paramedici, biedt u, mits uw zorgverlener hierbij is aangesloten, een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Klik hier om naar de website van het klachtenloket paramedici te gaan voor nadere informatie, het meldformulier en uitleg over de procedure. Komt u er niet uit of heeft u nadere vragen, dan is het ook mogelijk om het klachtenloket via de mail of telefonisch te benaderen.

  Voor vragen of meer informatie:
  e: info@klachtenloketparamedici.nl
  t: 030 310 09 29 (bereikbaar van ma t/m vr 9.00 tot 12.30 uur)